Hopp til hovedinnhold
Mamut Guide

Din Mamut guide til skyen

Guide

31.12.2024 er det slutt for et av de mest brukte økonomi og logistikk systemene (ERP) i bedriftsnorge. På vegne av bedriftsnorge takker vi Mamut for 30 fantastiske år og ikke minst flere 10 000 selskaper som har fått kontroll på bedriften sin. Takk Mamut.

I steden for å deppe så tenker jeg at løft blikket og se hvor reisen går.

En ting er sikkert - du skal til en eller annen skyløsning, men hvilken?

Har du vært Mamut kunde i mange år så ble du allerede januar i fjor flyttet over på Tripletex lønn så du kjenner til denne løsningen. For de aller fleste så er det både enklest og kanskje riktig å flytte rett inn der?

For E3-E5 kunder så handler det om å finne en løsning som dekker det behovet dere har på funksjonalitet og her har Mamut hatt mye som ikke finnes i de fleste skyløsninger dessverre.

Du har mest sannsynlig en del systemer som kanskje ikke snakker sammen i dag? De nye skybaserte ERP systemene kommer med et grensesnitt som heter API og som gjør det vesentlig enklere å lage standard integrasjoner. Be om dokumentasjon på hvilke 3. parts systemer de har støtte for. Dette viser ofte om løsningen er attraktiv og fremtidsrettet.

Så er det til dine egne ambisjoner som selskap. Her er det avgjørende at dere som selskap har tydelige svar på hvor dere skal være om 3-5 år. For svaret kan være noe annet om 2 år enn det er i dag. Velg et system du kan vokse med og ikke et du vokser ut av om 2 år. Det er uansett tungt å bytte system selv om det er skybasert, så tenk over dette. Vi har laget en liste basert på vår erfaring med å flytte mange kunder til Visma.net ERP skyen om hva du bør tenke på

Les også: Hva er ERP, egentlig?

cc-strek

Er du interessert i bytte av system? Ta kontakt

Sigurd Myhre

Rådgiver ERP, Oslo

cc-strek

Omsetning: 1-30 millioner

Omsetter du opp mot 30 millioner og ikke har de mest avanserte behovene så kan følgende systemer holde lenge. Jeg pleier å si at disse er som en firkantet boks og passer du inn i den boksen så er de perfekte, men hvis du ser at her strekker det ikke til så bør du se lenger ned, selv om utviklingen går fort så er dette volum tjenester mer enn dybde tjenester.

24SevenOffice

Kanskje verdens første skybaserte økonomisystem og det er norskt. Ganske imponerende i seg selv. God utbredelse blant regnskapskontorer da de satset tidlig på det. God på økonomi, prosjekt og time for mindre og mellomstor selskaper. Enkelt å komme i gang og enkelt å samarbeide med en regnskapsfører. Mangler en del på dybde, men god bredde innenfor deres styrker. Kan oppleve litt krøll med tanke på nettlesere og integrasjoner. Har også utviklet sitt eget lønnssystem som er i en tidlig fase nå. Er tilstede i både Norge og Sverige.

PowerOffice

Uttalte vel at de var det vakreste økonomisystemet litt tilbake i tid og det er lite å si på brukergrensesnittet. Det er utrolig raskt og enkelt og kan funke for både små og litt større bedrifter. PowerOffice GO er utviklet fra “scratch” i skyen så det er det vi kaller “born in cloud” og dermed er et godt utviklet API for å lage integrasjoner. Hvis du har enkle behov og PowerOffice løser de så passer du sikkert utmerket i dette systemet.

Alt rundt time, prosjekt og mange integrasjoner gjør at selskaper selv opp mot 100 mill i omsetning bruker dette. De er gode på enkelhet, men hvis det skulle dukke opp mer avanserte ønsker på flyt, godkjenning, økonomimodell eller logistikk, så mangler systemet dybde.  Et lite tips her kan være å ta en ekstra gjennomgang av hvor mye transaksjoner dere har for selve plakatprisen er en liten del av den totale kosten.

Tripletex

Begynte som et prosjektverktøy lang tilbake mot 2004 mener jeg å huske. Har i ettertid utviklet seg i en enorm fart og får tusenvis av nye kunder hver måned.

Er selvsagt god på prosjekt og time og har egne bransjeløsninger for dette mot VVS og elektro. Har i mange år på likhet med PowerOffice erobret regnskapsbyråene og blitt en favoritt. Leverer også direkte eller via byrå. Har vært litt mange manuelle rutiner, men begynner å bli mer og mer automatisert. Det samme her er selvfølgelig at det er enkelt å bruke og dermed litt mindre dybde på funksjonalitet. Har heller ikke avansert logistikk, men har kommet med en light versjon. Det er vanskelig å være enkel å bruke og samtidig ha en dybde.

De har kommet med en integrasjon mot Rackbeat (Danskt WMS som er eid av Visma) der hvor de ikke strekker til med sin light versjon av logistikk. Blir spennende å se om de kommer til å bruke Rackbeat mer og utvikle mindre selv. Tiden vil vise.

Ellers litt det samme her som i de andre systemene over. Du er i stor grad ansvarlig for å implementere og du som bedrift må koordinere og få alt til å spille sammen som kan være litt styr. Nettbutikk mot Rackbeat, Rackbeat mot Tripletex og kanskje en kasse så blir det litt å holde styr på selv om alt er enkelt i utgangspunktet.

Hvorfor nevner jeg ikke Fiken, eAccounting, Conta osv. her? De er i mine øyne så enkle at det passer de absolutt minste selskapene, så da får du finne ut selv om du passer inn i disse.


cc-strek

Ønsker du å komme i kontakt med oss? Klikk her

cc-strek

Omsetning: 30-> millioner

Hva hvis du omsetter for litt mer enn 30 mill (dette er kun en pekepinn og selvfølgelig ikke noe endelig tall), eller er på vei dit og har mer avanserte behov?

Jo da finnes det også mange gode løsninger, men her bør du ofte bruke litt mer tid før du velger og spesielt se om du finner en partner som kan bistå slik at implementeringen blir vellykket. Mange av disse løsningene kan kun kjøpes via partner og det er rett og slett for at sjansen for å bomme er stor hvis du ikke kan implementere disse. Dybden er større, mulighetene er større og dermed også feilmarginen. Her handler det mye om hvor du skal. Nå har du muligheten til å bygge automatiserte flyter både i ERP systemene og utenfor med bruk av avanserte integrasjoner.

Xledger

Nok et system som er utviklet fra Norge. Produktansvarlig i Agresso med det kule navnet Jarle Sky gikk ut og ville starte et nytt ERP med internett som plattform. Er vel nesten ikke noe kulere å hete Sky og starte med skyløsninger :-)

Resten er historie og Xledger har hatt en fantastisk reise, også utenfor Norge. Stor satsing på regnskapsbyråer, har sin styrke innenfor mer avansert økonomi og prosjekt. Xledger har lønn koblet inn i systemet og et godt utviklet dashbord med rapportering for ulike roller. De er spesielt egnet for mange klienter, fordi de er lett å koble på diverse regnskapsbyråer. Kan kjøpes direkte, men settes ofte opp av en partner.

Alle ERP systemer som er utviklet i Norge har veldig god støtte for offentlig rapportering, EHF og bank integrasjoner. Har også støtte for mange land og bruker på flere konsern som har. klienter i flere land for konsolidering osv.

Har begrenset støtte for logistikk, men har du enkle behov så kan det fungere.

Kommer i ny versjon ca. hver 6 mnd.

Har et API, men dette er kanskje den største svakheten i Xledger så her løses veldig mye fra selve systemet og litt enklere integrasjoner. Ryktene sier at de jobber med et nytt GraphQL API og det er på tide :-)


Les mer her: https://xledger.com/no/

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Denne løsningen har endret navn så mange ganger at innen denne artikkelen kommer ut så kan det være at den ikke heter dette lenger :-)

Men seriøst, det er ikke lett å vite hva du skal velge fra Microsoft når du endrer navn på samme løsning så mange ganger. Dette er det nye navnet på Microsoft NAV.

Jeg har alltid vært stor fan av Microsoft og synes de har levert utrolig mye bra programvare. Det de gjør her er å putte det under Dynamics paraplyen som gjør det enkelt om du har et Office 365 abonnement å koble på dette.

Denne løsningen er utviklet av Microsoft og gjør at Norge i seg selv ikke har noe stort fokus. Her er alt styrt via partnere i hvert land. Alt fra EHF, bank og rapportering til myndigheter osv er integrasjoner som må leveres av tredjeparter eller egenutviklet av hver partner i Microsoft sin AppSource.

Dybden og mulighetene er store her. Muligheter for konfigurasjon, både på finans, flere klienter, logistikkløsninger og varelager. Du bommer nok ikke på funksjonalitet her, men bruk en partner for å finne ut hva behovet ditt er, så du vet hva du får.

Har ingen egen lønnsmodul så her må du finne lønn et annet sted.

Mulighetene for integrasjon er også høyst til stede her, men det er ikke veldig mange integrasjoner for oss i Norge enda. Som alt annet med Microsoft så kommer det til å ta av når partnerne først tar tak i denne tjenesten.

Skal du satse på Microsoft Dynamics 365 Business Central så er det liten tvil om at den dekker de fleste behov for SMB markedet, men du må ha en god investeringsvilje for å lykkes med systemet.

Les mer her: https://dynamics.microsoft.com/nb-no/business-central/overview/

Visma.net ERP

Visma sitt "gamle" flaggskip for Norden + Nederland. En ren skyløsning hvor Visma står for det meste i selve løsningen. EHF, godkjenningsflyt, banker i Norden og rapportering til myndighetene i alle land.

Løsningen kom i 2012 (derfor gamle flaggskip 😉) og har vokst sakte, men sikkert. Systemet har god bredde og dybde med et spesielt fokus på logistikk og prosjektregnskap. Finans er også laget for konsern og mange land. Er på lik linje med Microsoft laget for logistikk i skyen og det er vel der det skiller seg mest ut.

Har også den ledende lønnsløsningen i Visma.net Payroll som tar over for Huldt & Lillevik og Visma Lønn.

Etter oppkjøpet av OneStop Reporting finnes det også en veldig bra integrert rapporteringsløsning for de som ønsker å distribuere rapporter til mange ansatte uten å gi de tilgang til ERP systemet.

God støtte for mange klienter, men har litt å gå på for kunne ta de store konsernene med hundrevis av selskaper. Da kreves ofte en løsning som Semine eller Compello på toppen, men da får du i tillegg en motor som leverer i midten.

Over 50% som velger denne løsningen fra Visma har vært innenfor varehandel og e-handel. Har et API som er veldig bra utviklet og på lik linje som Microsoft, så kommer alle 3 parter til Visma siden de er markedsledende. Det er flere ferdige ut-av-boksen-løsninger for kunder i Norden enn f.eks. Microsoft. Dette er den løsningen som dekker funksjonsbehovet best for E3-E5 på logistikkdelen samt integrasjoner.

For første gang så spiller Visma med helt åpne kort og legger prisene på sitt nye flaggskip ut på nett. Det er lett å finne pris og regne på hva det koster.

Svakheten ligger nok enn så lenge i at det er for få Visma-partnere som har omfavnet denne løsningen ennå.

Les mer her: https://www.visma.no/erp/